top of page

Uupumuksesta takaisin elämäänUupuminen on kriisi, joka laittaa liikkeelle muutosprosessin. Uupumus kun ei poistu levolla eikä terveellisillä valinnoilla.

Miksi ja mitä tapahtuu kun kun elämänlähde sammuu?

Uupumus ei siis aina johdu työstressistä niinkuin monesti ajatellaan vaan se voi johtua parisuhteen ongelmista. Joskus uupumuksen taustalla on ristiriitainen parisuhde, jossa on hiljaista pahoinvointia kun osapuolten toiveet huomioista ja läheisyydestä eivät toteudu ja hylätyksi tulemisen tunne on läsnä jatkuvasti. Jos samanaikaisesti niin parisuhde kuin työtilanne uuvuttavat voidaan puhua ollaan heikoilla. Työpaikalla uupumusta aiheuttavia asioita ovat esim. liialliset vaatimukset, huono työilmapiiri, positiivisen palautteen puute, epäpätevä esimies, työpaikkakiusaaminen ja työn sisältö.

Uupunut ihminen voi tuntea elämänsä tyhjäksi vaikka voi suoriutua niin työssä kuin kotona hyvin, mutta esim.ajatukset harhailevat ja katkeilevat, tunteet vaihtelevat kun pienetkin asiat stressaa ja tekee mieli vaan vetäytyä omaan tilaan. Uupumus onkin psykofyysistä ja niska sekä hartiakivut voivat olla niitä ensimmäisiä merkkejä henkisestä taakasta. Sairastuminen vaikuttaakin monella tasolla emotionaalisesti, kognitiivisesti ja fyysisesti.


Miten sitten voi löytää elämänilonsa ja itsensä takaisin? Tärkeätä olisi pysähtyä miettimään mihin elämänilo on kadonnut. Muistelemalla vanhoja haaveita, kiinnostuksia, ihastuksia ja rakkaita muistoja voi löytää ne syvimmät toiveet uudelleen. Ihmiselle merkitykselliset asiat ovat ne, josta hän saa elinvoimaa eli akut latautuu.


Mitä sitten voisi tehdä? Hae apua aikaisin. Pari keskustelua nyt voi auttaa yhtä paljon kuin 100 keskustelua terapiassa vuosien päästä. Sellaista vaara ei ole, että puhuu ammattilaiselle liian aikaisin. Kun elämästä on tullut on suorittamista voi terapiaprosessi kuulostaa aikaa vievältä, mutta kun ihminen saa ymmärryksen sille mistä on uupumuksessa kyse, voi mieli muuttua. Burnoutistä voi paremmin vapautua vasta kun ihminen pääse perille näistä pitkäaikaisista ahdistuksistaan ja löytää itsensä ja elämäilonsa uudelleen.

UUSI PÄIVÄ - UUSI MAHDOLLISUUS Voit aina muuttaa itseäsi ja elämääsi

Vivianne Allens


53 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page