top of page

Onko lyhytterapia oikeaa terapiaa?

Päivitetty: 7. marrask. 2022

Yliopistoissa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että suurin osa mielen ongelmien kanssa taistelevista ihmisistä voisi saada tarvitsemansa avun lyhytterapiasta.


Milloin sitten on syytä hakeutua psykoterapiaan ja milloin lyhytterapiasta kannattaa hakea luottamuksellista keskusteluapua vaikeisiin elämäntilanteisiin?


Mikäli henkilö on kokenut varhaiskehityksessään tai lapsuudessaan hyväksikäyttöä, vakavaa laiminlyöntiä tai rankkoja traumoja, on psykoterapia hyvä vaihtoehto.

Joskus henkilöllä on myös iso halu tutkia perusteellisesti menneisyytensä tapahtumia ja luoda yhteyksiä niiden ja nykykäyttäytymisensä, ajattelunsa ja tuntemistapojensa välille.

Pitkäkestoisessa psykoterapiassa mielen haasteita ja kriisejä hoidetaan asiakkaan ja terapeutin vuorovaikutuksen sekä heidän suhteessaan vaikuttavien tekijöiden avulla.

Lyhytterapiassa taas esim. masennusta voi katsoa tienhaarana. Silloin voidaan lähteä selvittämään polkua kohti oman näköistä elämää. Silloin ihminen voi pysähtyä tekemään uudelleen arviota elämänsä valinnoista ja suunnasta.


Monesti uupumus ja parisuhderistiriidat voivat verottaa ihmisen henkisiä voimavaroja niin, että tilanteesta ei näy enää ulospääsyä, varsinkin jos suhteessa on henkistä, taloudellista tai fyysistä väkivaltaa. Monesti voi olla myös korkea kynnys hakea apua. Silloin lyhytterapia tarjoaa matalan kynnyksen apua. Se voi olla se ensimmäinen askel eteenpäin ja silloin voidaan yhdessä katsoa niitä toiminta-askelia eteenpäin.


Työpaikan menetys, loppuun palaaminen tai työpaikkakiusaaminen ovat asioita, jotka koskettavat monia ja ovat henkisesti kuormittavia tilanteita, jolloin voi olla syytä hakea tukea ja apua eikä jäädä yksin.


Sosiaalisten tilanteiden pelko, jännittäminen ja paniikki voivat estää ihmistä hakemasta mm. työpaikkaa, opiskelupaikkaa tai solmimaan uusia ihmissuhteita. Vielä vaikeampaa voi olla myöntää itselle ja muille, että pelko ja paniikki on syy. Siihenkin saa apua ratkaisukeskeisestä lyhytterapiasta.

Sanoisinkin , että syvät traumat ja haavat varsinkin lapsuudessa ja nuoruudessa edellyttävät pidempiaikaista luottamuksellista terapiasuhdetta, jolloin psykoterapia on paikallaan. Lyhytterapia sopii tilanteisiin, jotka eivät ole edenneet kovin vaikeiksi ja jotka tyypillisesti ovat syntyneetkin lyhyessä ajassa.


Aina ei ole syystä tai toisesta mahdollista sitoutua pitkäaikaiseen psykoterapiaan vaikka siihen olisi tarvetta vaan apua tarvitaan ja pian. Silloin matalan kynnyksen lyhytterapia on hyvä ratkaisu.Lyhytterapialla yleensä tarkoitetaan terapiaa, missä on selvä rakenne ja määrätty tapa työskennellä. Ratkaisukeskeisessä eli voimanvarakeskeisessa terapiassa katse suunnataan tulevaan.

Lyhytterapiassa kuljetaan pienin askelin kohti toivotunlaista tulevaisuutta, jonka asiakas on yhdessä terapeutin kanssa määritellyt ja joka on saavutettavissa.


Lyhytterapeutin nimike ei ole suojattu, joten on hyvä varmistua siitä, että terapeutilla on lyhytterapian tutkinto.


UUSI PÄIVÄ - UUSI MAHDOLLISUUS

Vivianne Allens


122 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Коментари


bottom of page