top of page

Kognitiivinen terapia - kriisi kutsuu pysähtymään ja muutokseen

Päivitetty: 21. marrask. 2022


Riippumatta siitä, mistä kriisi johtuu, se pakottaa ihmisen pohtimaan elämäänsä ja miettimään onko tarve muuttaa jotakin, jotta voi olla tyytyväisempi elämääsi. Yleisin syy muutokseen onkin se, että muuten elämä jatkuisi samanlaisena epämukavana ja rajoittuneena.


On toki erotettavaa millaisia asioita voi muuttaa ja milloin ei voi muuta kuin hyväksyä. Esimerkiksi irtisanominen töistä vaatii sen asian hyväksymisen, että on tullut irtisanotuksi, mutta toisaalta voit vaikuttaa siihen, että miten jatkat siitä eteenpäin. Kun taas elämä on ajautunut umpikujaan riippuvuuksien takia, kriisi pakottaa ja kutsuu muuttamaan elämän isommalla kädellä. Perfektionismi ja suorittaminen aiheuttavat usein pahoinvointia ja se ajaa uupumukseen. Seinä tulee vastaan eikä vanhalla tavalla ole mahdollista jatkaa.

Kognitiivinen lyhytterapia soveltuu laajaan joukkoon tunne-elämän ongelmia, kuten ahdistuneisuus-, pelko-, ja paniikkitiloihin, sosiaalisten tilanteiden pelkoon, trauman jälkeisiin stressioireisiin, pakko-oireisiin ja eri asteisiin masennustiloihin. Näihin voi liittyä usein liitännäisoireita kuten päihdeongelmaa, unihäiriöitä, itsetuhoisuutta jms.


Ihminen voi murehtia, huolestua ja ennakoida kielteisiä tapahtumia ja tämä ajatteluun liittyvä prosessi aiheuttaa suurta kärsimystä. Kognitiivisessa terapiassa ajatuksena on, että tutkimalla ongelmallisia ajatuksiamme ja muokkaammalla niitä joustavammiksi, voimme vaikuttaa tapaamme tuntea ja kokea asioita.


Terapiassa pyritään selvittämään ajatusmaailmaa ja tutkitaan esim. miten koet muut ihmiset tai muita ongelmallisia ajattelun ja kokemisen tapojasi ja sitä, miten ne ruokkivat pahaa oloa. Samalla kokeillaan ja harjoitellaan uusia tapoja toimia, on sitten kyseessä esim. kriisi- tai muutostilanne kuten ero, parisuhdeongelmat, identiteettikriisi, työhön liittyvät haasteet, riippuvuudet, uupumus, ahdistus, pelot tms.


Kognitiivisessa lyhytterapiassa tapaamiset varataan tarpeen mukaan. Muutokseen aikaansaamiseen menee keskimäärin n. 5 - 15 tapaamiskertaa. Muutos vaatii energiaa ja tahtotilaa jota tarvitset, joten on tärkeää tiedostaa minkälainen on tavoite eli toivottu tilanne ja olotila.

Ota rohkeasti yhteyttä!


UUSI PÄIVÄ - UUSI MAHDOLLISUUS

Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa elämääsi ja itseäsi


Vivianne Allens62 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page