top of page

Estääkö pelko etenemistä elämässäsi?

Päivitetty: 18. lokak. 2022

Sosiaalisten tilanteiden pelko, jännittäminen ja paniikki voivat estää ihmistä hakemasta mm. työpaikkaa, opiskelupaikkaa tai solmimaan uusia ihmissuhteita. Vielä vaikeampaa voi olla myöntää itselle ja muille, että se on se pelko ja paniikki, joka on siihen syynä. Paniikin pelko voi olla suorastaan lamaannuttavaa. Pelko soittaa työpaikkaan tai pelko ”mokata” haastattelu voi olla niin suurta, että on helpompi tyytyä vähempään.


Meidän aivoihimme on sisään rakennettu järjestelmä, jonka avulla on tarkoitus välttää vaaroja. Pelot johtuvat mielikuvista ihmisen päässä on ja jotta voi muuttua on suostuttava kohtaamaan pelkäämänsä. Harjoittelun on tapahduttava pelkääjän omilla ehdoilla. Mikäli taas pakotetaan pelkääjä kohtaamaan pelko vastentahtoisesti niin pelko pikemminkin voimistuu eli hitaasti totuttelu ja eteneminen on hyvä tapa edetä.


Ihmiset eivät ole yleensä motivoituneita pääsemään pelosta jos ei ole pakottavaa tarvetta, koska se edellyttää konkreettista harjoittelua. Ei ole niinkään tärkeätä paranemisen kannalta, mistä pelko johtuu vaan se, että kauhukuvat pelkoon liittyen korvautuvat neutraaleilla tai jopa positiivisilla mielikuvilla.


Jännittäminen erottuu sosiaalisten tilanteiden pelosta sillä, että siinä ihminen pelkää, että jännittäminen näkyy muille eli hän paljastuu. Silloin ihminen luopuu mieluummin monesta kun riskeeraa, että jännitys paljastuu. Varsinkin jos pelkää menettää kasvonsa on kyseessä häpeän pelko. Häpeä on niin epämiellyttävä tunne ja se voi tuntua ihan painajaiselta. Onneksi voimme kehittää kykyä päästää häpeän tunteen yli, eikä kukaan voi täysin välttyä häpeältä. Mitä paremmin kykenemme hyväksymään epätäydellisyyden sitä vähemmän pelkäämme tilanteita, joissa voisimme kokea häpeää.

Jos siis olet kaventanut reviiriäsi, valloita takaisin kohtausten vuoksi sinulle kuuluvat alueet, mutta etene hitaasti. Joskus lääkitys on tarpeellinen ja auttaa ihmistä motivoitumaan tekemään jotakin ongelmansa voittamiseksi. Lääkityksen rinnalle voit saada apua lyhytterapiasta.


UUSI PÄIVÄ - UUSI MAHDOLLISUUS

Vivianne Allens

28 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page